شنبه ۲۴ آذر ۱۴۰۳ |۱۲ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 14, 2024
چ

در این فیلم سینمایی شخصیتی ذوابعاد شهید چمران هم به عنوان یک چریک مجاهد انقلابی و هم به عنوان یک عارف حقیقی که با پیام صلح و بازگرداندن آرامش به پاوه آمده است به تصویرکشیده می شود و یکی از دراماتیک ترین موقعیتهای پیچیده تاریخ انقلاب در بستر بازنمایی چهره یکی از همه ترین و اسطوره ای ترین شخصیتهای انقلاب اسلامی به روی پرده رفته است.

خبرگزاری حوزه/ فیلم سینمایی «چ» انعکاسی است سینمایی از زندگی یکی از شخصیتهای شهید دوران انقلاب اسلامی.

مصطفی چمران که سیره و سلوکش در طی دورانهای مختلف حیات مادی و معنویش، از نقاط عطف قابل تأمل و سترگی برخوردار است که از او شمایلی اسطوره ای برای چندین نسل از مردم ایران و بلکه مجاهدان جهان ساخته است.

شخصیتی که حضرت امام خمینی در پیامی به مناسبت شهادت ایشان اینگونه در وصفش می سراید:

« دكتر مصطفي چمران...كه در جبهه‏هاي نبرد با باطل، چه در لبنان و چه در ايران، حماسه مي‏آفريد و سرلوحه مرام او اسلام عزيز و پیروزي حق بر باطل بود. او جنگجويي پرهيزگار و معلمي متعهد بود، كه كشور اسلامي ما به او و امثال او احتياج مبرم داشت... مگر چنين نيست كه زندگي عقيده و جهاد در راه آن است؟

چمران عزيز با عقيده پاك خالص غيروابسته به دستجات و گروه‏هاي سياسي، و عقيده به هدف بزرگ الهي، جهاد را در راه آن از آغاز زندگي شروع و به آن ختم كرد. او در حيات، با نور معرفت و پيوستگي به خدا قدم نهاد و در راه آن به جهاد برخاست و جان خود را نثار كرد. او با سرافرازي زيست، و با سرافرازي شهيد شد و به حق رسيد.

هنر آن است كه بي‏هياهوهاي سياسي، و «خودنمايي»هاي شيطاني، براي خدا به جهاد برخيزد و خود را فداي هدف كند نه هوي، و اين هنر مردان خداست. او در پيشگاه خداي بزرگ با آبرو رفت. روانش شاد و يادش بخير.

و اما ما مي‏توانيم چنين هنري داشته باشيم، با خداست كه دستمان را بگيرد و از ظلمات جهالت و نفسانيت برهاند.»*

در فیلم سینمایی «چ» همزمان با بحران شهر پاوه در مرداد ماه 1358،دکتر مصطفي چمران به عنوان معاون دولت موقت در امور انقلاب به همراه سرتيپ فلاحي فرمانده وقت نيروي زميني ارتش وارد شهر پاوه مي شوند تا به اوضاع و امور سرکشي نمايند.در اين ميان گروه اصغر وصالي به عنوان فرمانده نيروهاي مردمي تنها مدافعين شهر پاوه محسوب مي شوند.

"چ" روايت 48ساعت از زندگي دکتر مصطفي چمران در قائله محاصره شهر پاوه توسط نيروهاي ضدانقلاب است.

در این فیلم سینمایی شخصیت ذوابعاد شهید چمران هم به عنوان یک چریک مجاهد انقلابی و هم به عنوان یک عارف حقیقی که با پیام صلح و بازگرداندن آرامش به پاوه آمده است به تصویرکشیده می شود و یکی از دراماتیک ترین موقعیتهای پیچیده تاریخ انقلاب در بستر بازنمایی چهره یکی از اسطوره ای ترین شخصیتهای انقلاب اسلامی به روی پرده رفته است.

در این فیلم، هم شاهد مظلومیت مردم شهر پاوه، هم معصومیت و غربت بچه های بسیج و هم همدلی و همراهی نیروهای ارتش  به ویژه تیمسار فلاحی هستیم که بر محور شخصیت مرکزی شهید چمران، همه هم و غم خود را صرف رفع بحران پاوه و نجات مردم این دیار از چنگ تروریستهای مسلح می کنند.

فیلم «چ» در واقع تلاشی است سینمایی برای معرفی و تصویرگری رشادتهای همه آحاد مردم و نیروهای انقلابی آن دوران و در عین حال یادآوری نمودن مباحث پیرامونی و حواشی خاص و غریب آن دوران که اوضاع کشور را به هرجهت پیچیده نموده بود.

اما نقطه مرکزی و مرکز ثقل این روایت کسی نیست جز شهید چمران.

در این فیلم با یک مجاهد انقلابی روبروییم که می توان ولایت پذیری و فرمانبرداری از امام(ره) و دغدغه حفظ و حراست از تمامیت ارضی میهن و صیانت از انقلاب اسلامی را در روش و منش او دید.

این همه در حالی است که چمران از یک سو با آرمانهای انقلابی و روحیه جهادی بچه های بسیجی روبروست که هیچ مصالحه و سازشی را برنمی تابند و از سوی دیگر با واقعیتهایی که جغرافیا و وضعیت پیچیده پاوه آن دوران بر او و دیگران تحمیل کرده بود روبرو است و باید میان این دو موقعیت، توزان و تناسبی درخور و نتیجه بخش ایجاد کند.

همه اینها وقتی اضافه می شود به وضعیت بغرنج سیاسی ایران در سالهای اول انقلاب  و روی کار بودن دولت موقت و مشی خاصش که در برخی فرازها با حرکت اصیل امام و انقلاب و مردم در تضاد بود، موقعیت را برای شهید چمران، بغرنج تر می نماید که در فیلم اشاره های جالب توجهی هم به این موضوع شده است.

فیلم سینمایی «چ» هم اکنون بر پرده سینماهای کشور است و مردم عزیز ایران می توانند با تماشای آن از سینمای متعهد انقلابی حمایت و جریان هنر هفتم ایران را به سمت ارزشهای انقلابی و ملی هدایت کنند.

 

*اول تيرماه شصت/ روح ‏الله ‏الموسوي‏ الخميني/ پیام تسلیت رهبر کبیر انقلاب اسلامی به مناسبت شهادت مصطفی چمران

 

 

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha